سوالات متداول

در این قسمت تلاشمان بر این بوده تا رایج‌ترین سوالاتی که می‌تواند برای شما در مورد حوزه فعالیت شرکت و دفاتر پیشخوان خدمات دولت مطرح گردد را پاسخگو باشیم

شرکت شبکه کاران سما یکی از هشت شرکت دارای مجوز تامین کنندگی خدمات در دفاتر پیشخوان خدمات دولت و بخش عمومی غیردولتی از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است. اسامی مابقی شرکت ها در سایت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قابل مشاهده می باشد.

بر اساس تبصره ۲ ماده ۲۶ قانون اساسنامه شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران نظارت و ارزیابی عملکرد بر دفاتر پیشخوان خدمات دولت از وظایف سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی می‌باشد و در صورت مشاهده هرگونه تخلف که نیاز به تعلیق یا قطع خدمات مورد نظر باشد از طریق تامین کنندگان اعمال می گردد.

بر اساس تبصره ۲ ماده ۲۶ قانون اساسنامه شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران و با عنایت به مصوبه شماره ۳ جلسه ۲۸۹ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، قبل از هر گونه تاسیس، راه‌اندازی و بهره‌برداری از دفتر پیشخوان خدمات دولت و بخش عمومی غیر دولتی و دفتر ارتباطات و فناوری اطلاعات (ICT) روستایی می‌بایستی پروانه مربوطه از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اخذ شود.

دفتر پیشخوان خدمات دولتی، بخش عمومی غیر دولتی، به دفاتری گفته می‌شود که دولت برای ارائه خدمات الکترونیک به مردم در سطح کشور احداث کرده‌ است. کلیه دستگاه‌های اجرایی دولتی موظفند خدمات الکترونیکی خود را از راه این دفاتر ارائه دهند. این دفاتر به دست بخش خصوصی اداره می‌شوند. یکی از دلایل تشکیل این دفاتر جلوگیری از موازی‌کاری دستگاه‌های دولتی و حرکت به سوی دولت الکترونیک است.

خدمات موضوع پروانه دفاتر پیشخوان دولت عبارتند از:
۱- ارایه خدمات قابل واگذاری یا برون‌سپاری دستگاه های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری با رعایت ماده ۱۱۷ آن قانون و ماده ۵ قانون محاسبات عمومی کشور که از طریق دفتر و خارج از محیط اداری قابل ارایه هستند؛
۲- ارایه خدمات دارندگان پروانه ارایه خدمات پستی، مخابراتی و فناوری اطلاعات در چارچوب توافق طرفین و موافقت سازمان؛
۳- ارائه خدمات سایر اشخاص حقوقی در چارچوب توافق طرفین و موافقت سازمان.

وظایف انجمن‌های صنفی کارفرمایی و کانون‌های مربوطه در ماده ۲۳ آیین نامه ماده ۱۳۱ قانون کار مشخص شده است و اهم وظایف این تشکل‌های صنفی عبارتند از کوشش برای استیفای حقوق صنفی و خواست‌های مشروع و قانونی اعضاء، بررسی و شناخت نیازها و اولویت‌ها و برنامه ریزی برای تامین آنها، کوشش برای ارتقای سطح دانش فنی و مهارت نیروی انسانی مورد نیاز، قبول مسئولیت همکاری با وزارتخانه ها، سازمان‌ها و نهاد‌های رسمی، ایجاد ارتباط با سایر تشکل ها و سازمان‌های مرتبط با فعالیت صنف و انعقاد پیمان همکاری با سایر تشکل‌ها و همکاری با دستگاه‌های اجرایی و مراجع ذیربط برای حسن اجرای قوانین و مقررات مربوطه

خدمات شهرداری‌ها، امور بیمه‌ای، خدمات پستی، امور سجلی و ثبت احوال، گواهینامه و تخلفات رانندگی، گذرنامه، پرداخت الکترونیکی قبوض، امور مربوط به اسقاط خودرو، خدمات گمرکی، پست‌بانک، خدمات مربوط به حوزه فناوری اطلاعات و اپراتورهای تلفن همراه و مخابرات و… از جمله خدمات قابل عرضه در دفاتر پیشخوان خدمات دولت است.

تاکنون خدمات دستگاه‌های اجرایی مانند اپراتورهای تلفن همراه، مخابرات، پست، شهرداری، ثبت احوال، آب و فاضلاب، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و … به دفاتر پیشخوان دولت واگذار شده است.

بر اساس مصوبه شماره ۶۶۱۱/ت۵۵۲۲۹ه مورخ ۱۳۹۷/۱/۲۸ هیات وزیران کلیه دستگاه‌های اجرایی دولتی موظفند خدمات الکترونیکی خود را به دفاتر پیشخوان دولت واگذار و از طریق آنها به مردم ارائه دهند. این فرایند را برون سپاری خدمات می‌نامند.

بر اساس بند ۱ از مصوبه شماره ۶۶۱۱/ت۵۵۲۲۹ه مورخ ۱۳۹۷/۱/۲۸ هیات وزیران سازمان اداری و استخدامی کشور با توجه به قوانین و مقررات مربوط در دوره‌های شش ماهه، فهرست، شرایط و برنامه زمانبندی خدمات قابل برونسپاری به دفاتر پیشخوان دولت و بخش عمومی غیر دولتی را با همکاری دستگاه‌های اجرایی خدمات دهنده، احصاء و به دستگاه‌های اجرایی ذیربط و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ابلاغ نماید.

حدود ۱۷ هزار دفتر پیشخوان خدمات دولت، در ایران  مشغول به فعالیت هستند که نزدیک به ۷ هزار واحد آن در شهرها و ۱۰ هزار واحد دیگر در روستاها قرار دارند.